Onze trainingen
Pups
12 tot 24 weken
training: elke zondag van 9u45 tot 10u30
De puppymaanden zijn het sleutelmoment in het leven van de hond, ze doen hun eerste indrukken van de buitenwereld op, leren aan een razendsnel tempo nieuwe dingen kennen… Jammer genoeg dragen onze honden ook negatieve ervaringen die ze opgedaan hebben in deze levensfase vaak hun hele leven mee.
Schermen we de pups dan niet beter af van negatieve ervaringen?
NEEN. Stel je hond zo vel mogelijk bloot aan zijn omgeving, nieuwe prikkels en ervaringen en maak er een zo positief mogelijke ervaring van. Dit betekent dat we de pup niét “bemoederen” wanneer hij het even moeilijk heeft, maar wel zelf kalm en vrolijk blijven, en zo veel mogelijk doen alsof er niets aan de hand is, toon je pup dat alles ok is.
Het belangrijkste in de puppyklas is socialisatie tegenover mensen en andere honden, maar ook gewenning aan allerlei nieuwe prikkels: opengaande paraplu’s, voetgangers, joggers, fietsers en auto’s, toestellen die geluid maken… Een zelfzekere pup laten we gewoon kennismaken en onderzoeken, voor een wat schuchtere hond passen we het tempo aan.
Tijdens deze lessen zetten we spelenderwijs de eerste stappen in het gehoorzaamheidsprogramma waarbij we vooral veel aandacht besteden aan:
- spelen
- gewenning aan toestellen en andere vreemde voorwerpen
- een sterke band tussen hond en baas
- naar de baas toe rennen of oproepen van de pup
- wandelen aan de leiband
En al de rest? Kom dat gerust zelf aanschouwen tijdens de trainingen. Toeschouwers zijn welkom, aangezien onze honden toch moeten wennen aan bekende en onbekende mensen.
Juniors
6 tot 10 maand
training: elke woensdag van 19u tot 19u45
Zodra de pup 6 maand oud is, moet hij naar de Junior-klas, vanaf 10 maanden stroomt hij door naar de A-klas.
Op deze leeftijd begint de hond te puberen: alles wat hij geleerd heeft, lijkt hij te vergeten. Gemakkelijk is het niet voor de geleider om zijn hond te laten gehoorzamen. Maar geen paniek, met wat geduld en volharding lukt dat zeker. En puberteit is – net zoals bij mensen – tijdelijk.
In deze lessen bouwen we verder op de puppy klas en besteden we aandacht aan:
- toestelgewenning
- volgen aan de leiband zonder trekken
- houdingen: zit, lig en staan
- spelend apporteren
- sociaal zijn naar andere honden en mensen
A-B-C-D-klasse
vanaf 10 maand
A-klas
training: elke zondag van 10u45 tot 11u30
In deze klas komen ook de oudere honden terecht die de gehoorzaamheidstraining willen starten.
In deze klas wordt vooral aandacht geschonken aan:
- volgen aan de leiband
- apporteren
- houdingen zit, lig en staan
- socialiseren
- komen op bevel
- blijven liggen ter plaatse met de leiband
Nadat hond en geleider slagen voor overgangsproeven, mag de hond doorstromen naar de B-klas.
B-klas
training: elke woensdag van 20u tot 20u45
De B-klas is toegankelijk voor alle honden die slagen in de overgangsproef van A naar B. In deze klas worden de basisoefening verder aangeleerd en afgewerkt. Het doel van de B-klas is geleider en hond te leren goed samen te werken.
In de B-klas worden enkele nieuwe oefeningen toegevoegd:
- volgen aan de leiband in slalom
- volgen in vrijheid
- komen op bevel met zitvoor
- blijven liggen gedurende twee minuten zonder leiband
- spelend apporteren in vrijheid
C-klas
training: elke woensdag van 20u tot 20u45
De C-klas is toegankelijk voor alle honden die slagen in de overgangsproef van B naar C.
In de C-klas bereiden de honden zich voor op het gehoorzaamheidsbrevet. Voor het behalen van dit brevet moeten honden en geleider slagen voor proeven in een officiële wedstrijd, in aanwezigheid van keurders erkend door de KKUSH.
In de C-klas worden de oefeningen aangeleerd in hun eenvoudigste vorm, maar correct. De hond moet leren om dezelfde oefeningen op andere plaatsen en onder andere omstandigheden uit te voeren
Nieuwe oefeningen in de C-Klas zijn:
- terug naar de plaats
- volgen in vrijheid
- volgen aan de leiband tussen andere honden
- apporteren in vrijheid op bevel
D-klas
training: elke zondag van 11u45 tot 12u30
De D-klas zijn de gebrevetteerde honden. Zij trainen op gehoorzaamheid voor debutanten, ook oefeningen uit GP1 en GP2 komen aan bod.
En wat met het spreekwoord “een oude hond leer je geen nieuwe trucjes”? Overboord daarmee. Ook oudere honden kunnen (nog) veel leren! Het is wat harder werken, maar – tenzij bepaalde trucjes door de hoge leeftijd fysiek niet meer mogelijk zijn uw inspanning zal lonen en uw hond, wel, dié geniet!
Wat kan je thuis doen? Enkele tips...
Je hebt een pup of volwassen hond in je gezin opgenomen, proficiat! En je hebt beslist om naar onze hondenschool te komen, welkom!
Een hond trainen is niet altijd eenvoudig, het vraagt veel geduld om je puppy de nodige manieren te leren en een fout is snel gemaakt, maar zelden snel hersteld.
Heb je een kennel of bench staan, laat je pup dan een paar minuten per dag wennen aan opgesloten zitten in de bench of kennel. Na een paar weken kan hij er al een hele poos in verblijven zonder huilen.
Let de eerste dagen vooral op de uitwerpselen van de hond. Als je wormen opmerkt, ga onmiddellijk naar de dierenarts.
Je pup komt naar huis
Wanneer een puppy van zijn moeder weghaald wordt, laat hem dan niet onmiddellijk alleen achter in de wagen, maar neem de pup bij je. Neem een dekentje of knuffel van thuis mee en leg het even in het nest bij de moeder. Op deze manier neem je de nestgeur mee naar huis en zul je minder problemen hebben bij het thuiskomen.
Haal je pup bij voorkeur op in de voormiddag, zo heeft hij de hele dag om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Sommige pups huilen ‘s nachts, sta niet op om hem te sussen, de kans is groot dat hij zal blijven huilen. Straf je hond niet, laat hem gewoon doen, na een paar nachten is het zeker voorbij.
Puppy’s zijn schattig en weten al snel hoe ze iets van je gedaan kunnen krijgen. Laat je pup niet toe in de zetel te springen of op je schoot, want dan zal de pup dat gedrag te pas en te onpas vertonen, ook als je je zondagse kleren aanhebt of net voor je naar het werk vertrekt. Je wordt kwaad op je hond en hij vliegt in zijn mand, jammer genoeg begrijpt je hond echt niet waarom, ‘anders mag ik dat wel’.
Geef je pup van meet af aan een vaste plaats. Hou je je hond buiten, geef hem een beschutte plek in een bench of hondenren. Laat je puppy niet zonder toezicht los in de tuin, daar dreigen allerlei verleidelijkheden die hem fataal kunnen worden.
Eten
Geef je hond te eten op vaste tijdstippen. Bijvoorbeeld enkel ‘s avonds of ‘s morgens of ‘s morgens én ‘s avonds. Indien hij zijn potje niet in één keer leeg eet, neem het dan weg. Op deze manier vermijd je dat je pup een slechte eter wordt. Roer tijdens het eten gerust eens met je vinger in zijn eten, zo zal je hond het voedsel niet als eigendom zien en wordt hij eraan gewoon. Als er toevallig een kind in de omgeving van zijn potje komt, zal het minder risico lopen om gebeten te worden.
Ga nooit spelen met je puppy onmiddellijk na het eten, de maag kan kantelen en dat heeft ernstige gevolgen.
Verzorging
Een hond moet op tijd en stond geborsteld en gekamd worden en dat is in het begin zeker niet gemakkelijk. De pup blijft natuurlijk niet stilzitten of -liggen en hapt naar alles wat beweegt. Begin daarom met een zachte borstel en bouw de tijd geleidelijk op. Spreek je hond tijdens het kammen met een rustige stem toe, maar maak er geen spelletje van. Het spreken dient enkel om hem gerust te stellen. Na het kammen geeft je onmiddellijk een bevel, bv. ‘Vrij !’. Zo leert je hond het verschil tussen spelen en gehoorzamen. Wil je je hond kunnen drogen, dan is dit ook het moment om je pup stelselmatig bloot te stellen aan de droger.
Gewenning en socialisering
Wanneer je hond wat gewend is aan zijn omgeving wordt het tijd om hem voor het eerst een halsbandje om de nek te doen. Laat de pup rustig het halsbandje besnuffelen, niet laten in bijten. Spreek met je hond en doe het halsbandje op een zachte manier om zijn nek. Laat het een paar minuten om zijn nek, je hond zal waarschijnlijk proberen het halsbandje van zijn nek te krijgen. Verlies hem nu zeker niet uit het oog, hou hem bezig en laat hem rustig wennen. Eens je hond gewoon is aan zijn halsband, volgt de leiband. Laat je hond rustig wennen en laat hem vooral niet in de leiband bijten!
Het is belangrijk dat je je pup vanaf nu met zoveel mogelijk mensen, voorwerpen en geluiden in contact brengt. Laat je hond rustig wennen aan alles wat nieuw is, neem je tijd en bouw rustig op.
Wanneer puppy’s met elkaar spelen durven ze al wel eens naar mekaar grommen. Probeer ze niet uit mekaar te halen, dit is nu eenmaal hun taal. Puppy’s van die leeftijd vechten nog niet, laat ze daarom met mekaar stoeien, maar laat het spel niet escaleren.
Wandelen met je pup? Vergeet niet dat de beenderen kraakbeen zijn. Lange wandelingen zijn dus uit den boze. Wij raden vijf minuten wandeltijd per levensmaand aan, overdrijf dus zeker niet. Als je puppy tijdens de wandeling ergens schrik voor heeft, blijf dan gerust staan. Op deze manier kan je hem laten wennen aan het geluid. Ondersteun je puppy door rustig tegen hem te praten en doe vooral alsof alles normaal is. Je hoeft zeker de drukte niet te mijden, integendeel, daag je pup uit, maar met mate.
Enkele typische geluiden om je hond vertrouwd mee te maken zijn bv. een fietsbel, getoeter van een auto, een boomzaag, een betonmolen, een hamerslag, in de stad wandelen, de stofzuiger, trein, tram, bus, auto…
Je kunt belonen met
- je stem, roep bv. enthousiast “Flink!” met een iets hogere stem
- een knuffel of aai
- lichaamstaal: je hond kan perfect aan je zien wanneer je boos, bang, zenuwachtig, gelukkig of droevig bent. Probeer oprecht kalm te blijven.
- een (trek)spelletje (met of zonder speeltje). De verhoudingen worden best ingewikkeld. Wanneer je met je hond speelt, ben je even niet meer de baas, maar sta je op gelijke rangorde met je hond. Herstel die rangorde (jij bent baas!) door het spel te winnen. Jij bepaalt wanneer het spel stopt. Maar het is een prima manier om je hond te belonen.
Lees je hond !
De stand van oren en de staart, mimiek en de geluiden die je hond maken de onderlinge rangorde duidelijk: is je hond onder de indruk van je berispend gedrag? Of stelt hij zich boven zijn baasje? Misschien moet je méér belonen of juist méér corrigeren, om ervoor te zorgen dat je hond meteen gehoorzaamt.
De stand van oren en de staart, mimiek en de geluiden die je hond maken de onderlinge rangorde duidelijk: is je hond onder de indruk van je berispend gedrag? Of stelt hij zich boven zijn baasje? Misschien moet je méér belonen of juist méér corrigeren, om ervoor te zorgen dat je hond meteen gehoorzaamt.
Een pup thuis opvoeden
Puppy’s leren heel snel. Je kunt een pup thuis al spelend een beetje basisgehoorzaamheid bijbrengen, vooraleer je hond 12 weken oud is en naar de hondenschool komt.
Enkele leertips:
- Beloon de hond bij goed gedrag en als hij aandacht voor je heeft.
- Maak ‘m vertrouwd met zijn naam, spreek je hond vaak aan met zijn naam. Als hij je aankijkt, beloon ‘m.
- Speel veel met je pup, zo bouw je een gezonde relatie op.
- Ga met je pup zoveel mogelijk buiten om hem te socialiseren: breng hem in contact met lawaai, verkeer, kinderen, andere honden of andere huisdieren.
- Is je pup bang, aai of troost ‘m niet. Reageer niet, doe alsof er niets aan de hand is en blijf oprecht kalm.
- Leer je pup de betekenis van “commandowoorden” horen. Als je pup spontaan gaat zitten, zeg je “FLINK! Dat is “ZIT”!”
- Train in totaal niet meer dan een kwartier per dag met je hondje!
Maak je pup zindelijk
Een hond doet op vaste momenten zijn behoefte: nadat hij geslapen, gespeeld of gegeten heeft.
Laat de pup niet de hele dag los door het hele huis lopen. Beperk zijn bewegingsvrijheid de eerste dagen, vooral op de momenten dat je hem niet 100% in het oog kan houden. Geef hem een mandje, kistje of een bench waar hij niet uit kan.
Wordt hij onrustig, gaat hij piepen of met zijn neus rondsnuffelen: dit is het signaal dat hij zijn behoefte moet doen. Neem de pup mee naar een vaste, rustige plek buitenshuis waar hij zijn behoefte mag doen, zijn ‘hondentoilet’. Belangrijk is dat je deze plek in enkele minuten tijd kan bereiken en dat ze altijd toegankelijk is. Moedig hem daar aan, je kan er zelfs een commandowoord voor gebruiken, beloon hem uitbundig als hij het netjes heeft gedaan, beloon hem uitbundig voor je weer naar binnen gaat.
Als de pup per ongeluk toch binnenshuis gaat zitten voor een plasje, heeft straffen geen zin, een gemeende “foei!” kan wel. Neem je pup onmiddellijk op je arm, puppy’s hebben namelijk een plasrem als je ze van de grond tilt. Draag hem onmiddellijk naar het hondentoilet en moedig je pup aan dààr zijn behoefte te doen. Laat hem na een tijdje zelf naar het hondentoilet lopen. Duw je pup nooit met zijn neus in de uitwerpselen. Zijn neus dient voor heel andere zaken!
Wees consequent, dan duurt het slechts 2 tot 3 dagen tot je pup doorheeft en uit zichzelf aangeeft dat hij toe is aan een plasje op het hondentoilet. Meer info over zindelijkheidstraining kan je uiteraard altijd krijgen bij onze instructeurs.
Enkele basiscommando's gebruikt op onze hondenschool
Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar we hopen dat dit wat klaarheid mag brengen in het “honds” denken. Geef je hond veel positieve aandacht, liefde en beloning, zonder dat er al te veel dwang hoeft aan te pas te komen. Maar onthoud dat altijd en overal geldt: het geven van een duidelijke structuur aan je hond is noodzakelijk en zelfs van levensbelang!
"Zit!"
Eender waar gaat de hond zitten.
"Keren !"
Links om en rechts-om, zoals aangeleerd tijdens de opvang.
"Voet!"
Een basishouding. De hond zit tegen je been. Loopt hij tijdens het wandelen links van de geleider, dan zit hij aan het linkerbeen en omgekeerd.
"Volg!"
De hond loopt bij voorkeur links naast de geleider. Laat de hond altijd aan dezelfde kant lopen. Let erop dat de hond nooit trekt aan de leiband!
"Vast!" en "Los!"
de hond neemt het speeltje 'vast' in zijn muil en laat het na het beëindigen van het spel ook vlot weer
'los'.